петък, 28 юни 2013 г.

за народните будители на нашето време

   Темата е доста обширна. Затова ще се спра само на един аспект.
  Но преди това. Кои хора са народни будители? Ако отворим учебник по история, ще прочетем имената предимно на революционери, учители, поети и други религиозни и просветни дейци. Тъй като терминът навлиза в езика ни по времето на Българското Възраждане, енциклопедично бихме формулирали будител така: човек, който активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух.
   Нека погледнем по-съвременно на този термин. Кои са народните будители на нашето време? Очевидно е, че и в момента тече период на Възраждане. Или поне е видна нуждата от него. Кой и от какъв сън ни буди? Как го прави?
   Тази вечер бях на моноспектакъла на Камен Донев "Лекция N 2 "Възгледите на един учител за всеобщата просвета"". (Първата част "Възгледите на еин учител за народното творчество" съм я посещавала два пъти през няколко години.) Втората е далеч по-сериозна и бих казала дори възпитателна. Отидете да гледате Камен Донев - титан на сцената и мисълта. Моля ви! За мен този творец е един от най-значимите народни будители на нашето време. Спектакъл с мисъл и послание. Почувствах се горда, че припознах убежденията и размислите си в неговите думи. Той няма да ви поучава. Той ще ви накара да се замислите. Ще ви подбутне, ще ви разбуди. Убедена съм. Но това не са само думи. Вие можете да срещнете Камен Донев и на улицата, сред протестиращите.
   Така изглежда в моите очи будителят - човек с позиция, самосъзнание и ценности. Човек, имащ смелостта да заяви всичко това на висок глас. Човек, използващ дарените му от природата таланти, за нещо, което не просто ще остави следа. За нещо, което има смисъл и въздействие тук и сега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар