четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Съветите на Софи III

Инатът или как да постигнем всичко, което искаме

    Чувала съм мама да казва, че поставянето на цели и постигането им било нещо важно. Аз съм още малка и затова и целите ми са малки - да се повозя на любимата въртележка, да получа онази страхотна кукла, която видях в магазина, да си хапна шоколад, да си легна по-късно... ей такива неща.
   Ето как постигам всичко това:
   * Винаги първо опитвам "с добро". Това е обратното на "насила". Мама все повтаря, че така било за предпочитане. Не мога да не се съглася. Усмивки и мили очи - така правя аз.
   * Ако не се получи, започвам да се моля и да се пазаря. Това не знам какво означава, но мама не го одобрява, защото когато й кажа "моля те, само още веднъж", тя казва: "не се пазари!" Все пак не пречи да опиташ, може и да се съгласи да те пусне на въртележката, ако си хапнеш кремчето или се съгласиш на друго "важно и полезно нещо".
   * В повечето случаи обаче, мама казва: "НЕ". Тук е моментът да не се откажеш! Настоявай! Повтаряй, искай пак!
   * Започни да правиш всичко, което дразни мама. Дърпай я за крачола, викай, хлипай, реви, тропай с крак, легни демонстративно на земята (внимавай да не е в някоя локва, защото тогава ще я вбесиш и ще загубиш битката, заради новото провинение, а и е неприятно да си мокър и да те преобличат на улицата). Идеята е да я накараш да ти каже: "Добре, айде, само престани!"
   * Воала! Целта е постигната! Не забравяй, че това е битка, в която по-търпеливият печели. Всеки отказ на мама от първоначалното "не" е доказателство, че може тя първа да се предаде.
   Допълнителни трикове:
   * Добре е да се отказаваш от време на време от спора, за да не накараш мама да предприеме по-крайни мерки. Не забравяй, че все пак родителите имат повече търпение от нас, а и знаят някои трикове. Ако се опитат да те разсеят с нещо друго интересно, не забравяй по-късно пак да опиташ. Интересното е, че те решават, че е голяма работа дето не си забравил и понякога дори поощряват това качество като ти позволяват исканото като награда.
   * Поискай първо нещо друго, което знаеш, че мама ще ти откаже. След това второ и тогава това, което най-силно желаеш. Има голяма вероятност мама да се притесни, че все ти отказва и най-накрая да ти разреши да постигнеш набелязаната първоначално цел.
   И така - това е моят скромен опит. Утре имам уговорка да обменим още идеи с едно по-голямо и печено момиче на нашата детска площадка. Тя сигурно има повече опит - все пак е на 5 години!

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар